NPC informatie

Naast de praktische informatie die je vind in de Evenementengids, is er voor NPCs nog wat extra praktische info beschikbaar. De info die voor ieder evenement hetzelfde is, vind je hier. De evenementspecifieke informatie, zoals bijvoorbeeld het plotboek, ontvang je enkele weken vóór het event op de mail. Zorg dus dat je op tijd ingeschreven staat, zodat je niets mist!

Wat doet een NPC tijdens het evenement?

NPCs (Non-Playing Characters), ook wel bekend als figuranten of monsters, beleven het weekend heel anders dan spelers. Gedurende het weekend gaan zij het spel in met steeds verschillende rollen, waardoor de spelwereld tot leven komt en het plot verder gebracht wordt. Soms zijn die rollen complexe personages die gesprekken met de spelerspersonages aangaan om bepaalde doelen te bereiken. Soms zijn de rollen wat simpeler, zoals een boodschapper die post komt brengen, of een vijand van de spelers die komt om te vechten. Zo heeft iedereen die als NPC meeneemt de kans om die dingen te doen die hen het beste liggen, of juist eens iets nieuws uit te proberen.

In de monstertent lopen twee “monsterspelleiders” rond, die zorgen dat de NPCs rollen krijgen toegewezen, bijpassende kleding weten te vinden en eventueel geschminkt worden. Ze werken samen met de veldspelleiders om de planning van het weekend in orde te houden. Dat kan soms betekenen dat ze NPCs vragen om een rol te spelen die ze misschien wat minder leuk vinden. We vragen van al onze NPCs om zo veel mogelijk mee te denken met de (monster)spelleiders om het weekend soepel te laten verlopen. Maar óók om aan de monsterspelleiders aan te geven wat je leuk vind en wat niet, zodat ze daar zo veel mogelijk rekening mee kunnen houden!

Tijdens het weekend zullen de NPCs meermaals per dag een vijandige groep neerzetten die bijvoorbeeld een aanval komt uitvoeren. Uiteraard willen we graag dat zo véél mogelijk NPCs hier aan mee doen. We informeren altijd ruim op tijd voor aankomende gevechten, zodat iedereen zijn energie kan sparen voor deze explosieve momenten. Wil of kan je niet mee vechten? Uiteraard kan je dan nog steeds komen NPCen! Vaak vinden we andere nuttige dingen voor je om te doen. We vinden het wel belangrijk om te melden dat we mensen die niet mee vechten niet compenseren voor gemiste tijd op het veld door ze andere bijzondere rollen te geven.

Belangrijke tijden

De onderstaande tijden kunnen per evenement verschillen, maar hieronder vind je een indicatie van de tijden die we hanteren. Definitieve tijden worden gedeeld in de mail die je krijgt in aanloop naar het evenement.

 • Vrijdag 18:30 – Monsterintropraatje in de monstertent (eventueel met eten op schoot).
  Tijdens dit praatje vertellen de SLs hun plannen voor het weekend en geven eventueel wat toelichting over belangrijke regels. Dit verhaal geeft de context die je nodig hebt om gedurende het weekend te snappen wat er allemaal gebeurt op het veld.
 • Vrijdag 19:30 – Algemeen intropraatje op het dorpsplein
  Het bestuur opent het evenement met alle deelnemers erbij. Vaak worden er belangrijke medelingen gedaan. Direct na het introptraaje is er een veilig-vechten training die verplicht is voor iedereen die voor het eerst komt NPCen.
 • Vrijdag 20:00 – Tijd in
  De start van het evenement, vaak met een groot gevecht of scene waarvoor we veel NPCs nodig hebben.
 • Zaterdag 01:00 – Einde vrijdagplot
 • Zaterdag 10:00 – Dagstart
  We verzamelen weer in de monstertent, geven een update over de staat van het plot en verdelen direct een hele hoop van de rollen voor de ochtend.
 • Zaterdag 11:00 – Eerste plots er uit
 • Zaterdag 18:00 – Avondeten
  Probeer als NPC op tijd te zijn met eten. Je mag eerder dan de spelers eten halen, zodat je ook weer op tijd terug bent in de monstertent voor de avondbriefings.
 • Zondag 02:00 – Einde vrijdagplot
 • Zondag 10:30 – Dagstart
 • Zondag 11:30 – Eerste plots er uit
 • Zondag 15:00 – Tijd uit
  Nadat de laatste plots klaar zijn en het bestuur een afsluitend praatje heeft gehouden, ruimen we gezamenlijk de monstertent af en bouwen deze af. We waarderen het dus enorm als je niet direct je eigen tent gaat invouwen, maar eerst even een handje helpt.

Paklijst

Sommige dingen kan je echt niet missen als je komt monsteren bij Omen. Neem in ieder geval de volgende dingen mee:

 • Basiskleding voor onder kostuums. In ieder geval: Donkere (zwarte/bruine) kleding en stevige schoenen. Geen sportschoenen, en ook geen witte of fel gekleurde schoenen. 
 • Warme slaapspullen: Kijk goed naar de weersvoorspellingen, maar besef je vooral dat het diep in de nacht altijd flink kan afkoelen.

Andere dingen zijn heel handig om mee te nemen als je ze hebt, vooral voor je eigen comfort:

 • Een bidon of beker
 • Handdoek, douchezeep, gezichtscreme e.d. (omdat er veel schmink gebruikt kan worden).
 • Knie- en polsbeschermers (fijn tijdens gevechten)
 • Eigen kostuums. Denk bijvoorbeeld aan simpele kleding die in een middeleeuws dorp past. Een eigen IC broek is sowieso een grote aanrader, maar ook eigen tunieken, kaproens, etcetera zijn fijn om te hebben. Je eigen kleding past tenslotte altijd beter. (Er is ruimte in de monstertent om je eigen spullen op te bergen, zodat je niet steeds heen en weer naar je tent hoeft te lopen.)

Als laatste hebben we nog een lijstje met dingen waar wij als organisatie erg blij van worden als jullie het meenemen, omdat we ze veel gebruiken en de monstertentvoorraad beperkt is. Naast het onderstaande lijstje, vind je waarschijnlijk ook nog specifieke dingen in de mail met info die je in aanloop naar het event kijkt.

 • Pantsers of pantserdelen, gambesons, chainmails, bracers, et cetera.
 • LARP-wapens. Alle soorten zijn welkom!
 • Kostuums waarvan jij denkt dat ze bij een specifieke rol passen, of gewoon goed in de setting passen. Van adel tot boer tot struikrover tot dwerg.